Monday, June 19

all about food

คำเตือน: กรุณาหาทิชชู่หรือผ้าเช็ดหน้ามาเตรียมไว้ก่อนอ่านบล็อกนี้ ไม่เช่นนั้นคีย์บอร์ดของท่านอาจเปียกน้ำลายได้ ถ้าจะให้ดีควรมีของกินติดมือไว้ก่อนจะได้ไม่เกิดอาการแสบท้องด้วยโรคน้ำย่อยจู่โจมกระทันหัน
Warning: Please get yourself a handkerchief or napkin before reading this blog; otherwise, your keyboard may get wet. It is also recommended that you have something to munch on in hand so that your stomach will not be irritated by sudden excessive enzyme attack.
-------------------
เริ่มด้วยอาหารฝา-หรั่งก่อน
Start with western food.

เมื่อคืนวันศุกร์ไปทานอาหารอิตาเลียนที่ร้าน Carrabba's พอดีมีบัตรฟรี appetizer อยู่ แถมอ่านใน Consumer Reports เขาเรทให้ร้านนี้เป็นอันดับหนึ่งของร้านอาหารอิตาเลียน ไป
ถึงต้องรอโต๊ะ ก็เลยสั่งเบียร์เย็นๆมาดื่มกันที่บาร์ อ๊ะอ๊ะ อย่าหาว่าเป็นเมรีขี้เมานะ อากาศมันร้อนมากๆได้เบียร์เย็นเจี๊ยบเข้าไป ค่อยยังชั่วหน่อย
Last Friday we went to Carrabba's for Italian food. We went there because we had a coupon for a free appetizer from the last time we ate there and we've also read that this restaurant was rated number one for Italian food by Consumer Reports . When we got there, we had to wait for our table, so we went to the bar and ordered two beers. Oh no, no, no, don't think I'm a real drinker. The weather was so hot that day we needed some icy cold beer to cool ourselves down. (Sounds like an excuse?) Boy, was it good!!หลังจากได้โต๊ะ พนักงานเสริฟก็เอาขนมปังอุ่นๆมาให้ทานกับ...

After we got our table, the waitress brought us warm bread.... น้ำมันมะกอกที่ใส่เครื่องเทศ เกลือ พริกไทยหอมๆไว้
which we dipped in olive oil which had some good fragant seasonings.

แล้วก็รออาหารที่สั่งค่ะ ดูบรรยากาศในร้านก่อน คนเยอะ

Then we waited for our food. Take a look at the atmosphere. It was very crowded. แต่นแต๊น แอ็พมาแล้ว (แอ็พเพอไทเซอร์นะคะ ไม่ใช่แอ็บนอร์มัล) รู้สึกจะเรียกว่า Scotty Johnson เป็นแอ็พประจำวัน ชีสนุ่มๆอบมาในซอสมะเขือเทศเบาๆ ทานกับขนมปังกระเทียมอบร้อนๆเช่นเดียวกัน อร่อยๆๆๆ

Here is the appetizer we ordered. I think it's called Scotty Johnson. It was a special appetizer of the day. Goat cheese baked in light tomato sauce (called Pomodoro sauce, if I recall it correctly) served with freshly baked garlic bread. Yummy!

ถัดมาเป็นซีซาร์สลัด โรยชีสมาเพียบ น้ำสลัดอร่อย รู้เลยว่าโฮมเมด ไม่ใช่มาจากขวด

Then came Caesar salad. It was also good, loaded with permasan cheese. The dressing was nice and you could tell it was home made.

สลัดหมด จานหลักก็มา (คราวนี้ทำตามกฎ แอ็พหนึ่ง จานหลักหนึ่ง) จานหลักเป็นไก่ย่างยัดไส้ชีสกับแฮม คริสเลือกพาสต้าใส่ซอสขาวเป็นจานเสริม ตัวไก่หอมเตาย่างดี ไม่แห้งด้วย ส่วนพาสต้าก็อร่อย คนเสริฟใจดีแบ่งเสริฟเป็นสองจานให้เลย แบ่งกันทานจานเดียวก็อิ่มแล้ว (จริงๆอิ่มตั้งแต่สลัดแล้ว) อีกจานห่อกลับบ้าน

And our only entree came. (We did go by our rule, one appetizer and one entree, this time). It's grilled chicken with ham and cheese stuffing. Chris chose fetuccini with alfredo sauce as a side dish. This dish was excellent. The grilled chicken was not too dry and you could smell the grill. The pasta was also well done. The waitress was kind enough to have this dish divided into two portions and served it in two plates. We could only finish one plate and took the other half home.

ทรมานพุงกะทิกันยังไม่พอ ไปหาไอติมทานต่อที่ร้าน Cold Stone Creamery หลังจากเดินช็อปปิ้งกันแค่ครึ่งชม. (อ้อมได้กางเกงสามส่วน กับเสื้อกล้ามมาสองตัวจากร้าน Old Navy อิอิ) ร้านนี้เป็นร้านไอติมผัดบนหินแช่แข็ง เหมือนที่สเวนเซ่นส์บ้านเราก็มีนั่นแหละ สั่งไอติมแบล็คฟอเรสต์ไป พนักงานก็ตักไอติมลูกยักษ์ออกมาผัดกับเชอรี่และบราวนี่ชิ้นบักเอ้ก ที่นี่ไอติมมีสามขนาดเรียกเก๋ๆว่า ชอบ ชอบมาก กับ ขาดไม่ได้ (กรุณาอ่านภาษาอังกฤษข้างล่างประกอบ) อ้อมกับคริสสั่งขนาดกลางมา ไม่ชอบมากก็ต้องชอบวะ ไม่งั้นกินไม่หมด ลูกหญ่ายสุดๆ

As if we hadn't tortured our stomach enough with excessive consumption, we headed to Cold Stone Creamery for ice cream after spending half an hour shopping in the area. (I got a pair of capris and two tank tops at Old Navy. ;-)) Here at Cold Stone Creamery, we ordered Black Forest ice cream, which was chocolate ice cream "stir-fried" with cherries and a HUGE piece of brownie. Ice cream here comes in three sizes, Like It, Love It, and Gotta Have It. We ordered Love It. It was a LOT of ice cream to be loved, that's for sure.

ดูหน้าตากันชัดๆ ใส่ในถ้วยวอฟเฟิลช็อกโกแล็ตกับถั่ว

Here's how it looked in a waffle bowl dipped in chocolate and nuts.


ไขมันก้อนยักษ์ กินจนหมดอยู่ดี

A big ball of fat...but we finished it anyway.

---------------------

เฮ้อ อันนั้นมื้อใหญ่นอกบ้าน คราวนี้มาดูอาหารที่แมรี่แอนทำทานกันในบ้านบ้าง เริ่มด้วย ฟรุตสลัด ใส่แคนตาลูป แตงโม สตรอเบอรี่ บลูเบอรี่ องุ่น สับปะรด แช่เย็นๆ

Whew!! That was our BIG dinner out. Let's look at what Marianne made for dinner at home. Start with chilled fruit salad loaded with cantaloupe, watermelon, strawberries, blueberries, grapes, and pineapple.

แต่แค่ฟรุตสลัดมันจะเป็นดินเนอร์ได้ยังไง ต้องนี่ด้วย ชีสเบอร์เกอร์ย่างเอง พอใส่เครื่องเข้าไปแล้วสูงปรี๊ด งับไม่ลงเลย

Only fruit salad is not dinner, though. How about a home made cheeseburger. Pretty tall, eh?

มื้อนี้สำหรับเย็นวันร้อนๆช่วงซัมเมอร์ ร้อนๆแบบนี้เครื่องดื่มที่ขาดไม่ได้คือชาเย็น

A nice meal for a hot summer night. The beverage had to be iced tea.

อ๊ะๆ ยังไม่หมด ของหวานคือ มาร์ชแมโลว์ปิ้ง ปล่อยถ่านร้อนๆมอดไปเฉยๆได้ไง เสียของ

...and the meal was finished with grilled marshmallow. How could we have wasted all that hot coal in the grill?

ย่างให้เกรียมนิดๆข้างนอก ข้างในละลายหน่อยๆพอยืดๆดี

Yummy gooey marshmallow.

อีกมื้อนึงที่อร่อย แซนด์วิชใส่บาร์บีคิวหมูย่าง ทานกับโคลสลอว์

Another meal: barbecue pulled pork sandwich with coleslaw.

อันนี้ไม่ใช่มื้อใดมื้อหนึ่งแต่เป็นต้นหอมที่ข้างบ้านปลูกเองแล้วเขาให้มา ต้นอวบมากๆๆๆ ปกติอ้อมไม่ชอบทานต้นหอม(มันเหม็น) แต่ต้นหอมที่เห็นนี้อร่อยแฮะ กลิ่นไม่แรงมาก
This is not a meal in itself, but I just want to show how big home grown green onions can be. We got these from our neighbor.

-----------------

ถึงตาอาหารไทยที่อ้อมทำเองบ้าง (ไม่ค่อยน่าสนใจเท่าไหร่มั้ง?) ข้าวราดเนื้อผัดโหระพากับไข่ดาว อาหารสิ้นคิดค่ะ

Now it's the turn of Thai food I cooked myself. (not very interesting, huh?) Stir-fried beef with Thai basil and a fried egg on top of white rice (a typical dish when you're out of ideas).

ไข่ยัดไส้ Thai omlette.

เห็นก็รู้แล้วใช่มั้ยคะ ว่าห่อไม่เป็น งกไส้ไปหน่อยเลยออกมาเป็นไข่พับครึ่ง กลัวไม่อิ่มง่ะ เลยโปะไส้ไปตรึม ห่อไม่มิดเลย

The filling was supposed to be properly enclosed in the eggs (four sides folded), but this is the best I could do after putting too much filling on the eggs. My husband and I eat a lot, you know. We needed all that meat to stuff ourselves up! จานสุดท้ายแล้วจ้า บะหมี่น่องไก่พะโล้ ชามใหญ่เกิน(แต่ทานเกือบหมด)อีกแล้ว

And the last dish, noodles with chicken and egg stew (with Chinese five spices). I made too much as usual.

เอิ๊กๆๆ เฮ้อ เรอไปสามรอบ หมดแล้วค่ะ อิ่มกันรึยังเอ่ย Burp!! Huh, that was it. Are you full yet?

ปอลอป๋อหลอ: เปลี่ยนรูปโฉมใหม่ หวังว่าคงไฉไลกว่าเดิมนะคะ คราวนี้หน้ากว้างขึ้นจะได้ใส่รูปใหญ่ขึ้นได้ ว่าจะลองหัดทำกราฟฟิครูปต่างๆด้วยก็เลยเอากรอบรูปทิ้งไป อ้อ ถ้าจะคอมเม้นท์คลิกที่ Comments (ตัวเลข) ข้างล่างนี้ มันจะโชว์คอมเม้นท์ที่มีคนเขียนไว้แล้วในหน้าเดิมนี่แหละ เวลาจะเขียนเม้นท์ก็คลิกที่ Post a comment ข้างใต้คอมเม้นท์สุดท้ายนะคะ หน้าต่างคอมเม้นท์จะเปิดเหมือนแบบเดิมค่ะ วันนี้ฟิตเขียนสองภาษา แต่เหนื่อยจัง ไม่รู้เมื่อไหร่จะเขียนแบบนี้อีก อยากฝึกเขียนภาษาอังกฤษบ้าง ชักรู้สึกว่าภาษาเขียนถดถอยอีกแล้ว

อาหารที่อยากทานวันนี้: ไม่มีค่ะ เห็นรูปพวกนี้แล้วจุก รู้สึกผิดด้วยว่ากินเข้าไปเยอะขนาดนี้ได้ไง(วะ)

3 comments:

Anonymous said...

อาหารทั้งคาวและหวานเยอะแยะไปหมดแต่พ่อบอกว่าเพิ่งทานทุเรียนหมดไปหนึ่งพู อร้อยอร่อยม๊ากมาก พอจะสู้กับอาหารอิตาเลี่ยนได้มั้ย ตอบด้วย

Anonymous said...

โหอ้อม ไม่ได้มาดูไม่กี่วัน พลาดไปสามบล็อกแน่ะ
บล็อกอาหารนี่ อ่านจบแล้วค่อยเห็นคำเตือนง่ะ สายไปซะแล้ว ทำไงดี

GetMyPurse said...

Hello K. Aom, I get hungry when I see your nice shots! Your photos show, you are good in the kitchen (I’m green with envy!..lol). Now my mouth is watering! I just want to take a bite of one of those บะหมี่น่องไก่พะโล้..lol. YUMMY! ^_^"